Sukuseura teki viisumivapaan laivaristeilyn Pietariin 15-17.6.2013. Illalla 15.6 lähdettiin Helsingistä siistillä Princess Maria -laivalla. Laiva saapui Pietariin sunnuntai-aamuna 16.6, jonka jälkeen tehtiin kiertoajelu Pietarissa ja 25 kilometrin päässä Katariinan palatsissa. Illaksi palattiin laivaan ja maanantai-aamuna 17.6 saavuttiin takaisin Helsinkiin.
Passintarkastuksesta ulos jonotettiin lähes tunti, mutta sitten iloiset soittoniekat tahdittivat kulkuamme "SKYTTA" -tunnuksella ja Suomen lipulla varustettuun hyvään bussiin. Oppaamme, inkeriläissyntyinen ja hyvin suomea puhuva Aila Andrienko oli meitä vastassa jo terminaalirakennuksessa.
Ajoimme ohi inkeriläisseurakunnan Pyhän Marian kirkon, jota suomalaiset ja Pietarissa käyneet Skytätkin ovat aikanaan käyttäneet. Kirkossa on nykyisin myös suomenkielisiä jumalanpalveluksia.
Katariinan palatsi 25 kilometrin päässä keskustasta on Unescon maailmanperintökohde ja Pietarin suosituimpia nähtävyyksiä. Kävijöitä on päivittäin peräti 15 000, minkä takia busseja ei päästetä lähelle palatsin portteja.
Palatsin pihanpuoleisella portilla 16 iloista Skyttää. Matkan järjestänyt puheenjohtaja Jukka Skyttä takana keskellä. Kuvaa näpäyttämällä se avautuu suuremmaksi erilliseen ikkunaan.
Palatsi on yli 300 metriä pitkä rivi koristeellisia rokokoo-tyylin rakennuksia. Upean sinivalkoisen palatsin kultauksiin on käytetty yli 100 kiloa kultaa. Tsaarit ja keisarinnat käyttivät palatsia kesäasuntona, siksi sitä kutsutaan kesäpalatsiksi. Toinen mahtava hallitsijoiden kesäpalatsi on Suomenlahden rannalla oleva Pietarhovi.
Kullan kimallus palatsin sisällä löi kaikki ällikällä.
Kullan ja valkoisen lisäksi saleista löytyy myös sinistä Hollannista tuotetuissa kaakeliuuneissa.
Palatsi vaurioitui pahoin toisessa maailmansodassa, mutta on restauroitu entiseen loistoonsa. Kuva suurenee näpäyttämällä.
Kaikki vierailijat käyttävät kengänsuojuksia, jotta kiiltävät parketit eivät vahingoitu.
Kymmenet mestarit ovat tehneet koristeellisia kynttelikköjä ja peilejä.
Meripihkahuone on kuuluisin palatsin saleista. Sitä ei saanut kuvata, joten kuva yllä on Matti Nuortevan Meripihkakirjasta. Meripihkapaneelit katosivat salaperäisesti toisessa maailmansodassa eikä niitä ole lukuisten viranomaisten ja aartenetsijöiden yrityksistä huolimatta löydetty. Jäljennökset valmistuivat vuonna 2003 yli 20 vuoden työn jälkeen.
Katariinan palatsia ympäröi laaja puisto lampineen, rakennuksineen, hevosrattaineen ja kulkukoirineen.
Venäjän kielen kirjaimissa oli selvittämistä. Söimme hyvän lounaan Katariinan puistossa olevassa Admiraliteetti-ravintolassa. Italiansalaattia, borsch-keittoa, stroganoffia ja lettuja.
Lounaan jälkeen bussiin ja kohti Heinätoria Pietarin keskustassa.
Heinätorin kulmalta löytyi entinen hevosten juottoallas. Tässä ovat ehkä Pietariin kauppamatkoja tehneet Skytätkin juottaneet hevosiaan. Joutselän Skyttien sivuilla kerrotaan Vana-Juhana Skytästä, joka vaurastui Pietarin kauppamatkoillaan.
Juottopaikan vieressä oli pari kärrynpyöräpenkkiä, jotka muistuttavat entisestä kaupankäynnistä. Skyttien takana avautuu nykyinen Heinätori, joka on vilkasliikenteinen katujen ja metron risteyspaikka. Torin varrella on kioskikauppoja, mutta itse torikauppa on siirtynyt korttelin sisäosiin. Kuva suurenee näpäyttämällä.
Kuvat ja teksti Aarne Reunala
(17.6.2013)