300 antti skyttaAntin talo oli työväentalon vieressä Yläpäässä. Antti oli pitkään poikamiehenä, mutta sitten Terijoella taloudenhoitajana ollut Pihlmannin Mari eli Mari Pelkonen (1890-xxxx) tuli hoitamaan hänen talouttaan.

Vuosien kuluessa Mari sai Antin huusollin mallikelpoiseen kuntoon. Puutarha kukoisti, omenapuut ja marjapensaat kasvoivat runsasta satoa ja kasvimaa yrttejä ja vihanneksia. Mari osasi hieroa ja kävi parantelemassa kyläläisten kolotuksia.

Kylällä ihmeteltiin, kun Antti ja Mari eivät menneet naimisiin, mutta vuonna 1936 Antti vei Marin vihille Kivennavan kirkolle.

Antti joskus 1910-luvulla valokuvaajalla.

 

Antti teki autoineen kuljetushommia Joutselässä ja ahersi maatilansa kimpussa. Vaikea astma vaivasi häntä nuoruusvuosista lähtien. Antti ja häntä kolme vuotta nuorempi sisar Alma olivat hyvin läheisiä.

300 alma antti 1920

Kuvassa Antti ja Alma takarivissä vasemmalla. Alma on juuri palannut Kanneljärven kansanopistosta vuonna 1920. 

Antti jäi kerran kiinni salakuljetuksesta. Kansa ei rajaseudulla pitänyt salakuljetusta minään, sillä sitä oli siellä tehty maailman sivu. Venäjälle vietiin välttämättömyystarvikkeita ja Suomeen tuotiin etenkin pirtua ja tupakkaa. Antille kiinni jääminen oli kuitenkin erityisen ikävä ja kipeä asia sen takia, että tutkijana oli hänelle läheisen Alma-sisaren puoliso Kaapro Karjalainen.


Talvisodan jäkeen Antti ja Mari asettuivat Lieksan Mätäsvaaraan, missä Antti saatettiin haudan lepoon talvella 1958.

200 antin hautaj lieksa

  

Lähteet:
Kaija Alaja: Vana-Juhanan eli Juhana Skytän suvun liepeillä Kivennavan Joutselässä. Osat I ja II. 2004.
Alajan perhealbumi.

(29.8.2012)

Joomla Template: from JoomlaShack