300 mikko justiina bertta n 1919Skytän Mikko oli armoitettu esiintyjä. Hän oli Alman ja veljiensä kanssa näytelmissä ja lauluroolitkin sujuivat heiltä. Nuoruus Joutselässä oli tulvillaan iloa ja musiikkia.

Mikko vihittiin vuonna 1913 naapurin tyttären Justiina Siian (1890-1967) kanssa. Häät Justiinan kotona kestivät pari päivää, samoin Vanalassa. Avioliitostaan Mikko oli onnellinen eikä lakannut ihastelemasta, miten kaunis hänen Justiinansa oli.

 Mikko, Miko-Justiina ja Bertta noin v. 1919.

Vuonna 1918 Rauhalassa tehtiin sukupolvenvaihdos ja Mikko sai Rauhalan isännyyden 30-vuotiaana. Vana-Juhana ja Justiina-mamma sekä Mikon Ristiina-sisar jäivät Rauhalaan asumaan ja auttamaan talon töissä.

Sodan jälkeen Mikko ja Miko-Justiina asuivat poikansa Viljon luona Jämsässä. Myös Ristiina oli siellä. Viljon asutustila valmistui Säyrylään 1940-luvun puolivälissä. Mikko auttoi Viljoa talon töissä ja muisteli elämää Karjalan kannaksella suu hyväntuulisessa hymyssä. Häntä kutsuttiinkin Säyrylän kylän mestarikertojaksi.

Mikon ja Justiinan lapset Bertta (1914-1985) ja Viljo olivat innolla mukana Joutselän nuorison harrastuksissa, näyttelivät ja lauloivat. Bertta kävi Kanneljärven kansanopiston ja osallistui lottatoimintaan. Hän tapasi Viipurissa kersantti, myöhemmin yliluutnantti Martti Hohdin (1907-xxxx) ja he menivät naimisiin pari vuotta ennen talvisotaa. He saivat neljä lasta ja asuivat sodan jälkeen varuskunnissa eri puolilla Suomea. Liikekannallepanon aikana ennen talvisotaa Alma ja tyttäret sekä Miko-Justiina saivat turvapaikan Bertan luona Mikkelissä.

Viljo (1920-1972) oli mukana suojeluskunnassa ja oli hyvä hiihtäjä. Hän harkitsi maamieskoulua, mutta ei pystynyt irrottautumaan kotitilan töistä.

100 nappi viljo skyHiihtoharjoittelua varten Viljo oli tehnyt ladun kotimaastoon. Kerran hän törmäsi puuhun niin pahasti, että oli jäädä sinne. Naapurin poika Vilho Pihlman kertoi tapauksesta vuonna 1999 Viljon pojalle Jukka Skytälle. Kuuntele, kun Vilho Pihlman kertoo Viljon onnettomuudesta, suojeluskunnan poikaosaston toiminnasta sekä lähdöstä talvisotaan. Ote on noin neljän minuutin pituinen.

100 pihlman1209Karjala-lehdessä oli 6.9.2012 koko sivun artikkeli Vilho Pihlmanista hänen täyttäessään 90 vuotta. Siinä on muun ohella kiinnostavia asioita Joutselästä ennen sotia. Voit lukea näpäyttämällä viereistä kuvaa.

Talvi- ja jatkosodassa Viljo oli rintamalla ja tutustui Viljakkalasta kotoisin olevaan lotta Hertta Nikkiin (1917-1975). He menivät naimisiin vuonna 1942 ja asettuivat Jämsän Säyrylään.

300 mikko justiina 1942

 

 

 

Viljon ja Hertan häät 1942. Vasemmalta Hertta, Hertan isä Eino Nikki, Viljo, Miko-Justiina ja Mikko.

 

 


Viljo ja Hertta saivat kuusi lasta. Perhekuntaan kuuluivat lisäksi Viljon vanhemmat Mikko ja Miko-Justiina sekä Ristiina. 

200 viljo perhe 1960

 

Viljo ja Hertta lapsineen vuonna 1960.

 

 

Viljon ja Hertan lapset ovat koonneet perheensä tapahtumia useaan niteeseen.  Niistä esimerkkejä Joutselän sukuhaaran kuulumisia -sivulla.

Lähteet:
Kaija Alaja: Vana-Juhanan eli Juhana Skytän suvun liepeillä Kivennavan Joutselässä. Osat I ja II. 2004.
Jukka Skyttä: Vilho Pihlmanin haastattelu 1999.

(29.8.2012)

Joomla Templates: by JoomlaShack