Matti oli kätevä käsistään. Hän ryhtyi suutariksi ja osasi tehdä mallikkaita nahkatöitä, erityisesti huopa- ja nahkasaappaita. Valitettavasti Matti oli perinyt Juhanan huonon ominaisuuden, juopottelun, minkä takia hänet koettiin perheen ”mustaksi lampaaksi”.

400 matti vihtori n 192x
Nuoret miehet juhlimassa 1920-luvun alussa. Vasemmalla Matti Skyttä, oikealla Vihtori Skyttä.

Matti ja Kekrolan kylästä oleva Anna-Mari Puhalainen (1892-1964) vihittiin vuonna 1921. He asuivat vuokramökissä Joutselän Tikanmäellä, missä Matilla oli suutarinverstas.

200 anna-mari puhalainenNaimisiin mennessään Matti sai perintömaapalan. Hän muutti sen rahaksi ja ajeli komealla hevosella kiiltävissä kieseissä pitkin Joutselän raittia. Terijoellakin hän kävi mustine pukuineen ja lierihattuineen, eikä aikaakaan kun kaikki rahat oli menetetty.

Reissujen välillä hän viivähti Joutselässä Anna-Marin ja poikansa Taunon (1922-1941) luona suutarintöitä tekemässä, mutta lähti tuon tuosta omille retkilleen.

Anna-Mari Puhalainen nuorena.  

Anna-Mari pysyi Matin rinnalla elämän kaikissa vonkapaikoissa. Ennen talvisotaa he muuttivat Viipurin lähelle Juustilaan ja sodan jälkeen Hikiän kautta Tuusulaan.

Matin ja Anna-Marin älykäs poika Tauno kuoli 18-vuotiaana keuhkotautiin. Matin Alma-sisar järjesti kummipoikansa hautajaiset. Matti ja Anna-Mari vierailivat usein Alman luona, mutta Matin kunnossa ei ollut koskaan kehumista.

Matin hautajaiset vietetettiin Alman kotona Helsingissä vuonna 1954.

 

Lähteet:
Kaija Alaja: Vana-Juhanan eli Juhana Skytän suvun liepeillä Kivennavan Joutselässä. Osat I ja II. 2004.
Alajan perhealbumi.

(29.8.2012)

Joomla Templates: from JoomlaShack